Bewijs: Koenigsegg Jesko Absolut kan harder dan 532 km/u

Scroll naar beneden

Terwijl wij helemaal in de ban van het Coronavirus zijn, zijn er andere mensen bezig met heel andere dingen. Zoals het bewijzen dat de Koenigsegg Jesko Absolut echt de snelheid kan halen die men beweert.

Als we Christian von Koenigsegg, grote baas bij de gelijknamige Zweedse autofabrikant, moeten geloven, dan is zijn laatste creatie de allersnelste auto ooit gemaakt. Let wel, we hebben het hier over vierwielers die ook de openbare weg op mogen. Christian beweert namelijk dat de op de Autosalon van Genève getoonde Koenigsegg Jesko Absolut 532 kilometer per uur kan halen. Dat is ruim 40 km/u sneller dan de Bugatti Chiron Super Sport 300+ haalde.

Koenigsegg Jesko Absolut

Betrouwbaar

Nu zijn wij niet de mensen die Christian in twijfel trekken. We hebben geen enkele reden om de man niet te geloven. Tot nu heeft hij immers nog nooit ergens over gelogen, of is hij zijn woord niet nagekomen. Maar toch is het af en toe fijn om een second-opinion van een ander betrouwbaar iemand te krijgen. Zeg hallo tegen Jason Fenske van het youtubekanaal Engineering Explained.

Gewapend met zijn rekenmachine gaat Jason de strijd aan met de cijfers die Koenigsegg over de Jesko Absolut heeft vrijgegeven. Nu kunnen we natuurlijk verklappen wat de uitkomst is van zijn ellenlange wiskundige berekeningen zodat jij niet 11 minuten naar formules op een whiteboard hoeft te kijken, en daarom doen we dat ook. Jason komt uiteindelijk uit op een maximale snelheid van… -drumroll please- 533 kilometer per uur. 1 kilometer sneller dan wat Christian zelf beweert.

Koenigsegg Jesko Absolut

Rubber

Nu kunnen we het bovenstaande als een gegeven zien, maar ook Fenske ziet dat dit alleen op papier werkt. In de real world zijn dingen wellicht iets anders. Neem banden bijvoorbeeld. Zijn deze wel bestand tegen zulke hoge snelheden? In de video vergeet hij deze niet te benoemen en geeft hij ook aan waarom het erop lijkt dat de Koenigsegg Jesko Absolut geen problemen met het rubber heeft. Maar daarvoor moet je toch echt de video hieronder bekijken.