Gordon Murray bouwt ei op wielen

Scroll naar beneden

Gordon Murray kennen we allemaal als de ontwerper van de legendarische McLaren F1 en een lading aan Brabham en McLaren Formule 1-auto’s. Zijn laatste project is aanzienlijk minder snel.

Motiv

Gordon Murray Design (GMD) presenteert de Motiv. Het is een kleine, lichtgewicht vierwieler met net genoeg ruimte voor één persoon. Het voertuig richt zich op transport in de stad. Logisch, want de snelweg op met dit ding lijkt ons doodeng.

Gordon Murray Design MOTIVE

Het gaat hier niet eens om een auto, maar om een quadricycle. Dit zorgt ervoor dat de productie en regelgeving makkelijker is. Toch ontwierp GMD het rijdende ei zo dat hij wel aan de botsveiligheid van auto’s voldoet. Wel zo fijn als je je tussen de enorme SUV’s in Londen begeeft.

Elektrisch

De Motiv is uiteraard volledig elektrisch. Een 20 kW motor zorgt voor de aandrijving en een 17,3 kWh accupakket levert een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Flink gassen zit er niet in, want de topsnelheid ligt rond de 65 km/u. Meer heb je schijnbaar niet nodig in de stad.

Gordon Murray Design MOTIVE

Het kleine bakje is gebouwd voor een veelzijdige inzet. Zo is dit platform simpel om te bouwen naar een voertuig voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Daarnaast is de Motiv al volledig klaar voor autonoom rijden. Hierdoor is de kleine opdonder in de toekomst ook in te zetten voor zelfstandige pakketbezorging met een laadruimte van 1.100 liter.

Gordon Murray Design MOTIVE

Voor nu gaat slechts om een concept en het is onduidelijk of we dit ooit in productie zien gaan. Wij zouden het niet erg vinden, want met de recente storm in het geheugen zitten we liever in dit ei dan op de fiets tijdens een trip door de stad.