R.I.P. Holden

Scroll naar beneden

General Motors (GM) trekt volgend jaar de stekker uit Holden. Daarmee komt een einde aan het Australische merk dat al sinds 1856 bestaat.

Het is geen verrassing dat GM besluit met het merk te stoppen. De Amerikanen maken vooral een einde aan een lijdensweg die al te lang duurt. In 2017 stopte GM al met de productie van Holdens in Australië en vanaf dat moment verschijnen er alleen nog Opels-met-een-ander-logootje als Holden op de markt. Niet iets om trots op te zijn als Aussie. Het was tijd om deze gênante vertoning te stoppen. Eind 2021 verdwijnt het merk.

Holden Commodore SSV Redline

Zo treurig was het niet altijd gesteld met dit merk. Het bedrijf dat in 1856 werd opgericht als zadelmaker, begon in 1908 met het bouwen van auto’s. Dat ging zo goed dat in 1931 General Motors de toko overnam.

Ford vs Holden

Holden was voor GM lange tijd het merk om Down Under de strijd met Ford aan te gaan. Die competitie in de showroom en op de racebaan zorgde ervoor dat je als Australiër in de jaren 80 en 90 een ‘Ford guy’ of een ‘Holden guy’ was. Het was een diepgewortelde passie die is te vergelijken met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord in ons polderlandje.

Zuiniger

Uiteindelijk heeft de populariteit van compacte en zuinige auto’s Holden de das omgedaan. Het merk dat bekent stond om zijn grote slurpende bakbeesten leverde geen passend antwoord op nieuwe rivalen zoals Toyota, Mazda en Hyundai.

Merken wij in Europa iets van het verdwijnen van Holden? Absoluut niet. Maar in een wereld waar de grote corporaties ons in de showroom een immer meer op elkaar lijkende eenheidsworst voorschotelen, gaan we de bouwer van legendarische Australische auto’s missen. Bedankt Holden, voor het opleuken van de wereld met muscle cars en ute’s. We hebben genoten van je bizarre creaties. Rust zacht.