Volkswagen ID.3 heeft ouderwetse trommelremmen. Waarom?

Scroll naar beneden

Snel, zwaar en hypermodern, dat is de aankomende volledig elektrische Volkswagen ID.3. Maar toch heeft hij ouderwetse trommelremmen…

Als een elektrische auto één ding is, dan is het wel zwaar. De een gemiddeld accupakket voor een EV weegt al snel 500 kilogram of meer en dan moet er nog een heel voertuig omheen gebouwd worden. Niet alleen het wegdek en de banden hebben hieronder te lijden, ook de remmen hebben het extra zwaar. Deze moeten immers het gigantische gewicht tot stilstand brengen. Je zou dan ook zeggen dat een auto als de aankomende Volkswagen ID.3 flinke schijven achter de velgen heeft. Toch is dit niet het geval.

Afremmen

Volkswagen heeft er namelijk voor gekozen om de moderne auto met remtechnologie uit het stenen tijdperk uit te rusten: trommelremmen. Je weet wel, van die dingen zonder rode (of anders gekleurde) remklauwen die je niet aan je vrienden wilt laten zien. Van die dingen die lang niet zo goed afremmen als een paar dikke schijven met Brembo-klauwen erop. Maar de keuze voor de oude vertrouwde trommelrem is een hele logische: de ID.3 heeft amper remkracht nodig.

Volkswagen ID.3

We zullen je even uitleggen waarom de elektrische VW Golf prima afkan met trommeltjes achter de velgen. Het voordeel van een elektrische auto is namelijk dat hij heel goed kan afremmen op de elektromotoren die hem vooruitstuwen. Sterker nog, dit is wenselijk, want door af te remmen op deze motoren veranderen deze in dynamo’s en wekken ze elektriciteit op. Door op deze manier te ‘remmen’ laadt je dus eigenlijk dat zware accupakket op.

Velgen

Daarnaast is de keuze voor de trommelrem in dit geval extra veilig. Er kan geen vuil tussen komen omdat het systeem afgesloten is, daarnaast behoudt hij langer zijn remkracht en verspreidt hij minder vieze remstof. Een goede keuze van de Duitse autofabrikant dus. En gelukkig zijn ze in Wolfsburg ook niet achterlijk. Ze weten dondersgoed dat niemand een gare remtrommel wil zien. Daarom zijn de velgen van de Volkswagen ID.3 ook nagenoeg ondoorzichtig (dat, of ze zijn extra aerodynamisch om het bereik van de auto te vergroten. Jij mag kiezen).